Niemcy: Najszybszy wzrost gospodarczy po zjednoczeniu

[2010-08-13 12:51:08]

Gospodarka Niemiec w drugim kwartale 2010 roku wzrosła o 2,2 procent, a więc w tempie najszybszym od dwudziestu lat. W porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego zmiana wyniosła +3,7 procent. Główną przyczyną tak znacznego wzrostu PKB jest duży eksport, który był możliwy dzięki słabemu euro. Niemcy są po Chinach największym eksporterem na świecie. Także ożywienie w sektorze budowlanym po bardzo mroźnej zimie przyczyniło się do dobrych danych.

Zgodnie z danymi Eurostatu gospodarka w całej strefie euro wzrosła w II kwartale o 1 procent, a więc szybciej niż w I kwartale – wtedy wzrost wyniósł 0,2 proc. Francuska gospodarka wzrosła o 0,6 proc, po wzroście o 0,2 proc w poprzednim kwartale. Gospodarka włoska w obu kwartałach rosła po 0,4 proc. Wszystkie dane dotyczące II kwartału mają wstępny charakter i mogą być skorygowane.

Dla porównania wzrost PKB w USA wyniósł w II kwartale 0,6 proc., a więc mniej niż 0,9 proc. w pierwszych trzech miesiącach roku. Wygląda więc na to, że tempo wychodzenia z kryzysu w strefie euro jest szybsze niż w USA i to pomimo znacznie większej pomocy dla firm ze strony podatników za Oceanem niż na Starym Kontynencie.

Jak donosi bbc.co.uk, minister gospodarki Niemiec Reiner Bruederle powiedział, że ostatnie dane kwartalne sprawiają, że wzrost znacznie powyżej 2 procent jest możliwy w 2010 roku. Gospodarka naszego zachodniego sąsiada może osiągnąć poziom sprzed kryzysu już w 2011 roku. Choć tak wysoki wzrost PKB, jak ten od kwietnia do czerwca, będzie raczej niemożliwy do utrzymania, to dane są korzystne dla całej strefy euro, z której niemieccy wytwórcy sprowadzają komponenty. Silny popyt zagraniczny dobrze wróży natomiast wychodzeniu z kryzysu całej światowej gospodarki.

PKB (produkt krajowy brutto) jest najbardziej popularną, choć często krytykowaną (m.in. z uwagi na nieuwzględnianie kosztów społecznych i dobrostanu ludzi), miarą rozwoju gospodarczego. Opisuje zagregowaną wartość dóbr i usług finalnych wytworzonych na terenie danego kraju w określonej jednostce czasu. W praktyce oznacza łączną wartość konsumpcji, inwestycji, wydatków rządowych, eksportu i zmiany stanu zapasów, pomniejszoną o wartość importu. Nic zatem dziwnego, że PKB rośnie najsilniej w krajach takich jak Chiny, które eksportują znacznie więcej niż importują, a także utrzymują wysoki poziom inwestycji.

Jarosław Klebaniuk

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.