Afganistan: 4,9 miliona ofiar wojny

[2010-10-11 10:03:49]

7 października minęła dziewiąta rocznica inwazji Stanów Zjednoczonych na Afganistan. Jak pisze Gideon Polya na portalu Countercurrents (www.countercurrents.org), spowodowany przez Stany Zjednoczone i ich sojuszników holokaust i ludobójstwo Afgańczyków sięgnęły rozmiarów holokaustu Żydów w okresie drugiej wojny światowej.

Polya przypomina oficjalne dane ONZ (patrz tutaj), zgodnie z którymi w wyniku braku podstawowych środków do życia w Afganistanie od początku inwazji zmarło 3,7 miliona osób.

Wedle tych samych danych, w latach po inwazji zmarło 2,6 miliona dzieci poniżej piątego roku życia. Wedle danych UNICEF (patrz tutaj) 90 proc. z nich umiera w wyniku braku podstawowych środków do życia. Roczna śmiertelność w tej grupie wiekowej wynosi 7 proc., wobec 4 proc. wśród ogółu ludności w okupowanej przez nazistów Polsce oraz 5 proc. wśród Żydów w okupowanej przez nazistów Francji.

UNICEF podaje też, że 1,8 proc. kobiet afgańskich umiera przy porodzie.

Zgodnie z danymi ONZ w wyniku działań zbrojnych śmierć poniosło 1,2 miliona osób.

Jak podaje biuro Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców (patrz tutaj), 3,2 miliona Afgańczyków zostało uchodźcami. Wśród nich 2,7 miliona znalazło schronienie w Pakistanie i Iranie, a pozostali są uchodźcami wewnętrznymi.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że przewidywana średnia długość życia nowo narodzonych Afgańczyków wynosi 42 lata (w wym 35 lat życia w zdrowiu) w wypadku noworodków męskich i 43 lata (w tym 36 lat życia w zdrowiu) w wypadku noworodków żeńskich (patrz tutaj).

Analfabetyzm sięga 71 proc.

Wojna w Afganistanie stworzyła niezwykle sprzyjające warunki dla producentów opium i opiatów, w wyniku czego na całym świecie wzrosła śmiertelność z powodu zażywania tych środków. W 2001 r. udział Afganistanu w ich światowym rynku wynosił 6 proc., wobec 90 proc. obecnie. Szacuje się, że w wyniku tego na całym świecie zmarło 800 tys. ludzi, w tym 100 tys. ludzi w Stanach Zjednoczonych (patrz m.in. tutaj).

Michael Intriligator z Instytutu Milkena w Stanach Zjednoczonych szacuje koszty wojny afgańskiej na 1,5-2 biliony dolarów. Z kolei Joseph Stiglitz i Linda Bilmes oceniają koszta kolejnej wywołanej przez Stany Zjednoczone wojny w Iraku na 3 biliony dolarów. Polya przypomina w związku z tym, że wydatki wojenne zaostrzyły ostatni światowy kryzys ekonomiczny, jak też, że milion Amerykanów umiera każdego roku z powodu nędzy, braku pomocy medycznej i przemocy, w tym powszechnego dostępu do broni.

Zdaniem Polyi, rozpasany budżet wojskowy Stanów Zjednoczonych oraz wydatki wojskowe ich sojuszników, biorących udział w wojnie w Afganistanie (jak też koszta wojny w Iraku), sprzyjają również wzrostowi śmiertelności wskutek braku podstawowych środków do życia na całym świecie. Obecnie corocznie umiera z tego powodu 24 miliony osób, wobec 16 milionów w 2003 r. Wreszcie, Stany Zjednoczone wykazują coraz mniejszą chęć walki z globalnym ociepleniem, którego skutkiem - jak pisze Polya - może okazać się zagłada nawet 90 proc. ludzkości w tym stuleciu.

Paweł Michał Bartolik

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.