WikiLeaks odcięta od finansowania przez rządy USA i Australii

[2010-10-15 14:46:49]

Demaskatorska grupa WikiLeaks twierdzi, że jej finansowanie zostało zablokowane i że padła ofiarą wojny finansowej, wypowiedzianej przez rząd USA. Moneybookers, brytyjska firma zbierająca dotacje wpłacane przez Internet na konto WikiLeaks poinformowała swojego klienta drogą mailową, że zamknęła mu konto, ponieważ znalazł się na oficjalnej liście obserwacyjnej USA i na czarnej liście rządu Australii.

Umieszczenie na czarnej liście nastąpiło kilka dni po tym, jak Pentagon publicznie wyraził złość na założyciela WikiLeaks - obywatela Australii Juliana Assange’a (na zdjęciu). Uzyskał on tysiące ściśle tajnych dokumentów wojskowych o wojnie w Afganistanie. Sensacja wybuchła, gdy dokumenty te, zawierające m.in. informacje o ukrywanych cywilnych ofiarach wojny, przesłane zostały do gazet: brytyjskiej "The Guardian", amerykańskiej 'The New York Times" i niemieckiej "Der Spiegel".

WikiLeaks odrzuciła żądania Pentagonu, żeby zwrócić zapisy i zniszczyć wszystkie kopie. Zamiast tego zapowiedziała ujawnienie jeszcze obszerniejszych materiałów, w tym nadużyć popełnianych przez wojsko w Iraku.

Jak 14 października podał guardian.co.uk, Assange tak skomentował posunięcie firmy obsługującej konto WikiLeaks: To prawdopodobnie wywoła potężny sprzeciw wobec Moneybookers. Tchórzliwe zachowanie w stosunkach z rządem USA raczej nie będzie postrzegane życzliwie.

Moneybookers jest firmą zarejestrowaną w Wielkiej Brytanii i kontrolowaną przez grupę Investcorp z siedzibą w Bahrajnie. Obsługująca ją firma PR-owa oficjalnie zaprzecza, że jakiekolwiek naciski ze strony władz państwowych miały miejsce. Jednak Assange na poparcie swojej wersji przytacza korespondencję mailową z Danielem Strombergiem, menedżerem e-handlu w Moneybookers.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.