Paragwaj uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-28 18:27:24]

28 stycznia Paragwaj jako ósmy kraj Ameryki Południowej uznał wolne i niepodległe Państwo Palestyńskie w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku, to jest sprzed wybuchu wojny sześciodniowej.

Jak przypomina komunikat rządu Paragwaju, stosunki dyplomatyczne z Palestyną ten kraj nawiązał już w marcu 2005 roku. Jakkolwiek Palestyna nie jest członkiem ONZ, ma swego stałego przedstawiciela na sesjach tej organizacji, a do chwili obecnej Państwo Palestyńskie zostało uznane przez 108 krajów (ok. 56 proc. państw członkowskich ONZ) - czytamy w oficjalnym oświadczeniu.

Spośród państw Ameryki Południowej Państwo Palestyńskie uznały dotąd: Chile, Peru, Argentyna, Boliwia, Brazylia, Ekwador i Gujana. Urugwaj zamierza to uczynić jeszcze w tym roku.

Jarosław Klebaniuk

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,