Cypr uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-31 09:58:48]

Jak poinformowała 30 stycznia palestyńska agencja prasowa WAFA prezydent Cypru Dimitris Christofias (na zdjęciu) wysłał list do prezydenta Autonomii Palestyńskiej Mahmuda Abbasa w którym uznał niepodległą Palestynę w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku.

W swoim liście cypryjski prezydent napisał o głębokich historycznych relacjach łączących oba kraje. Wyraził także nadzieje na porozumienie pokojowe między Izraelem i Palestyńczykami, które zagwarantuje powstanie niepodległego państwa palestyńskiego ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie.

Jak twierdzi gazeta "Haaretz" decyzja Cypru wywołała zdziwienie władz Izraela, które starają się o stworzenie z tym krajem nowego sojuszu środziemnomorskiego, po tym jak stosunki z dotychczasowym głównym sojusznikiem w regionie - Turcją - gwałtownie popsuły się po izraelskim ataku na tureckich obywateli płynących we Flotylli Wolności, konwoju humanitarnym do Strefy Gazy w maju zeszłego roku.

Szymon Martys

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,