PPP - "Sierpień 80" wspiera protest mieszkańców gminy Włodawa

[2011-03-25 18:29:43]

Polska Partia Pracy - "Sierpień 80" w województwie lubelskim wydała 25 marca oświadczenie w którym popiera protest mieszkańców i władz samorządowych gminy wiejskiej Włodawa przeciwko przyłączeniu ich do miasta Włodawa. Ugrupowanie wskazuje, że takie decyzje nie powinni być za zamkniętymi drzwiami gabinetów bez konsultacji społecznych.

Jak argumentują sami mieszkańcy gminy powodem takich zakusów ze strony sąsiedniego miasta jest jego mocno nadszarpnięta sytuacja finansowa. Obecnie miastu Włodawa do przekroczenia dozwolonego, 60-procentowego progu zadłużenia brakuje już tylko niespełna miliona złotych, co oznacza, że wisi nad nim groźba bankructwa. Połączenie z gminą pozwoliłoby miastu przejąć kontrolę nad jej majątkiem komunalnym i znanym ośrodkiem turystycznym, Jeziorem Białym.

W tej sytuacji połączenie obu gmin może skutkować zlikwidowaniem części szkół czy świetlic na terenach wiejskich, jak i zahamowaniem inwestycji drogowych i wodociągowych na tym terenie. Nie rozumiemy czemu za fatalną politykę władz miejskich odpowiadać mają mieszkańcy pobliskich wsi - czytamy w dokumencie ugrupowania podpisanym przez Szymona Martysa. Partia zapewniła, że aktywnie włączy się w protest lokalnej społeczności i oferuje wszelkie niezbędne wsparcie.

Michał Warecki

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.