RK SLD o referendum atomowym, służbie zdrowia, Libii i OFE

[2011-03-26 23:17:29]

26 marca w Warszawie obradowała Rada Krajowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Rada przyjęła cztery uchwały.

W pierwszej z nich SLD apeluje o przeprowadzenie referendum w sprawie budowy w Polsce elektrowni atomowej. Najlepszym terminem przeprowadzenia referendum w sprawie budowy elektrowni jądrowej, byłaby data tegorocznych wyborów parlamentarnych - czytamy w uchwale.

Druga uchwała odnosi się do rządowych propozycji zmian w służbie zdrowia. Zdaniem SLD niosą one ze sobą szereg zagrożeń dla pacjentów. W uchwale wskazano m.in., że przychodnie i szpitale staną instytucjami funkcjonującymi dla zysku oraz że rządowe ustawy stanowią otwarcie drogi do ich prywatyzacji. Skrytykowano również wprowadzenie "kuchennymi drzwiami" - jak czytamy w treści uchwały - możliwości pobierania opłat od ubezpieczonych. Szczególnie niezadowolenie budzi postępowanie rządu, dotyczące wprowadzenia przepisów promujących samozatrudnienie wśród białego personelu. Pielęgniarki toczą spór nie o wolność wyboru formy swego zatrudnienia, lecz o bezpieczeństwo pacjentów i przyszłość pracowników ochrony zdrowia - ich zabezpieczenia emerytalnego, prawa do wypoczynku, zasiłku chorobowego. Sojusz Lewicy Demokratycznej będzie wspierać pielęgniarki w dążeniu do uregulowania ich słusznych postulatów - czytamy w uchwale.

Trzecia uchwała dotyczy sytuacji społeczno-politycznej w świecie arabskim. W uchwale czytamy: Sojusz Lewicy Demokratycznej solidaryzuje się z Rezolucją Rady Bezpieczeństwa ONZ nr 1973 z 17 marca br. na temat Libii. Z niepokojem obserwujemy jednak wcielanie jej w życie - mając świadomość, że powinno ono mieć wsparcie społeczeństw Zachodu oraz państw Azji i Afryki.

W czwartej uchwale SLD zaprezentowało swoje stanowisko w sprawie reformy systemu emerytalnego. Sojusz Lewicy Demokratycznej nie zgadza się z treścią ustawy przedstawionej przez rząd, zmieniającej zasady przekazywania składek emerytalnych. Jej sens sprowadza się do zmniejszenia deficytu finansów publicznych, a pomija z jednej strony kwestię gwarantowanej wysokości emerytury, a z drugiej - alternatywnych możliwości obniżenia deficytu budżetowego - czytamy w uchwale. Z drugiej jednak strony w uchwale zawarto stwierdzenia, że funkcjonowanie OFE w dotychczasowym kształcie jest kosztowne dla budżetu państwa i ubezpieczonych oraz wymaga zmian oraz że SLD nie kwestionuje szeregu elementów propozycji rządowej w sprawie OFE.

Ponadto RK SLD powołała na stanowisko skarbnika partii Kazimierza Karolczaka, 37-letniego działacza ze Śląska. Karolczak zastąpił Edwarda Kuczerę, który od początku powstania SLD, a wcześniej w SdRP sprawował tę funkcję.

Bartosz Machalica

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.