RK SLD o referendum atomowym, służbie zdrowia, Libii i OFE

[2011-03-26 23:17:29]

26 marca w Warszawie obradowała Rada Krajowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Rada przyjęła cztery uchwały.

W pierwszej z nich SLD apeluje o przeprowadzenie referendum w sprawie budowy w Polsce elektrowni atomowej. Najlepszym terminem przeprowadzenia referendum w sprawie budowy elektrowni jądrowej, byłaby data tegorocznych wyborów parlamentarnych - czytamy w uchwale.

Druga uchwała odnosi się do rządowych propozycji zmian w służbie zdrowia. Zdaniem SLD niosą one ze sobą szereg zagrożeń dla pacjentów. W uchwale wskazano m.in., że przychodnie i szpitale staną instytucjami funkcjonującymi dla zysku oraz że rządowe ustawy stanowią otwarcie drogi do ich prywatyzacji. Skrytykowano również wprowadzenie "kuchennymi drzwiami" - jak czytamy w treści uchwały - możliwości pobierania opłat od ubezpieczonych. Szczególnie niezadowolenie budzi postępowanie rządu, dotyczące wprowadzenia przepisów promujących samozatrudnienie wśród białego personelu. Pielęgniarki toczą spór nie o wolność wyboru formy swego zatrudnienia, lecz o bezpieczeństwo pacjentów i przyszłość pracowników ochrony zdrowia - ich zabezpieczenia emerytalnego, prawa do wypoczynku, zasiłku chorobowego. Sojusz Lewicy Demokratycznej będzie wspierać pielęgniarki w dążeniu do uregulowania ich słusznych postulatów - czytamy w uchwale.

Trzecia uchwała dotyczy sytuacji społeczno-politycznej w świecie arabskim. W uchwale czytamy: Sojusz Lewicy Demokratycznej solidaryzuje się z Rezolucją Rady Bezpieczeństwa ONZ nr 1973 z 17 marca br. na temat Libii. Z niepokojem obserwujemy jednak wcielanie jej w życie - mając świadomość, że powinno ono mieć wsparcie społeczeństw Zachodu oraz państw Azji i Afryki.

W czwartej uchwale SLD zaprezentowało swoje stanowisko w sprawie reformy systemu emerytalnego. Sojusz Lewicy Demokratycznej nie zgadza się z treścią ustawy przedstawionej przez rząd, zmieniającej zasady przekazywania składek emerytalnych. Jej sens sprowadza się do zmniejszenia deficytu finansów publicznych, a pomija z jednej strony kwestię gwarantowanej wysokości emerytury, a z drugiej - alternatywnych możliwości obniżenia deficytu budżetowego - czytamy w uchwale. Z drugiej jednak strony w uchwale zawarto stwierdzenia, że funkcjonowanie OFE w dotychczasowym kształcie jest kosztowne dla budżetu państwa i ubezpieczonych oraz wymaga zmian oraz że SLD nie kwestionuje szeregu elementów propozycji rządowej w sprawie OFE.

Ponadto RK SLD powołała na stanowisko skarbnika partii Kazimierza Karolczaka, 37-letniego działacza ze Śląska. Karolczak zastąpił Edwarda Kuczerę, który od początku powstania SLD, a wcześniej w SdRP sprawował tę funkcję.

Bartosz Machalica

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna (PS) wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.