Gdańsk: Protest SLD przed konwencją Platformy

[2011-06-11 20:00:41]

Konwencja Platformy Obywatelskiej, która miała miejsce w Ergo Arenie na granicy Gdańska i Sopotu, została zakłócona przez głośny protest Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Protest zorganizowano tuż przed rozpoczęciem konwencji, gdy tysiące działaczy PO zmierzało ulicami Gdańska do hali.

Dwudziestu pięciu młodych przedstawicieli SLD, stojąc na samochodzie ciężarowym zaparkowanym przed wjazdem na teren hali, protestowało przeciwko składaniu fałszywych obietnic przez rząd Donalda Tuska. Sto obietnic zostało odczytanych przez mikrofon, a następnie kolejno rozliczano Platformę Obywatelską z ich realizacji.

Niespełnione obietnice Platformy Obywatelskiej miał też symbolizować balon, z którego spuszczono powietrze.

Działaczy PO skrytykowano za nieróbstwo i zasugerowano im, że przybyli do Trójmiasta wyłącznie w celach turystycznych. By łatwiej trafili na plażę, przygotowano dla nich transparent informacyjny ze strzałką oraz napisem "Turyści z PO, plaża 400 metrów dalej". Działacze SLD podkreślali, że wielotysięczny tłum działaczy PO zjechał się z całego kraju do Gdańska za pieniądze podatnika.

Dominika Dulek

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.