Gdańsk: Protest SLD przed konwencją Platformy

[2011-06-11 20:00:41]

Konwencja Platformy Obywatelskiej, która miała miejsce w Ergo Arenie na granicy Gdańska i Sopotu, została zakłócona przez głośny protest Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Protest zorganizowano tuż przed rozpoczęciem konwencji, gdy tysiące działaczy PO zmierzało ulicami Gdańska do hali.

Dwudziestu pięciu młodych przedstawicieli SLD, stojąc na samochodzie ciężarowym zaparkowanym przed wjazdem na teren hali, protestowało przeciwko składaniu fałszywych obietnic przez rząd Donalda Tuska. Sto obietnic zostało odczytanych przez mikrofon, a następnie kolejno rozliczano Platformę Obywatelską z ich realizacji.

Niespełnione obietnice Platformy Obywatelskiej miał też symbolizować balon, z którego spuszczono powietrze.

Działaczy PO skrytykowano za nieróbstwo i zasugerowano im, że przybyli do Trójmiasta wyłącznie w celach turystycznych. By łatwiej trafili na plażę, przygotowano dla nich transparent informacyjny ze strzałką oraz napisem "Turyści z PO, plaża 400 metrów dalej". Działacze SLD podkreślali, że wielotysięczny tłum działaczy PO zjechał się z całego kraju do Gdańska za pieniądze podatnika.

Dominika Dulek

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.