SdPl: Filemonowicz wyrzucony z partii

[2011-06-12 20:37:03]

Przewodniczący Socjaldemokracji Polskiej Wojciech Filemonowicz został pozbawiony funkcji i usunięty z szeregów partii. Pierwszą decyzję podjął Konwent Krajowy SdPl, który nie udzielił przewodniczącemu wotum zaufania. O wyrzuceniu z partii zadecydował sąd partyjny.

Sąd rozpatrzył liczne wnioski z lat 2010-2011 o wyciągnięcie konsekwencji w związku z doprowadzeniem do utraty subwencji przez SdPl oraz rażącymi naruszeniami statutu i kodeksu etycznego, w tym m.in.: długotrwałym niezwoływaniem statutowych organów partyjnych, wysuwaniem fałszywych oskarżeń wobec członków partii, bezprawnym zawieszaniem członków zarządu oraz sądu partyjnego.

Konwent nie udzielił łącznie wotum zaufania 6 z 12 członków zarządu partii. Wotum nie otrzymał między innymi wiceprzewodniczący i rzecznik prasowy SdPl Arkadiusz Kasznia.

Pełniącym obowiązki przewodniczącego SdPl został były poseł Bogdan Lewandowski.

Filemonowicz utrzymuje, że posiedzenie Konwentu było nielegalne. Sześciu zawieszonych członków zarządu spotkało się w Krakowie, gdzie obradowało pod szyldem zarządu krajowego SdPl.

Konwent podjął także uchwałę w sprawie startu członków SdPl w wyborach parlamentarnych. Zawiera ona zgodę na start polityków tej partii z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Platformy Obywatelskiej.

SdPl jest partią socjaldemokratyczną, grupującą członków i sympatyków o poglądach lewicowych i centrolewicowych. Wielu z nich ma znaczący dorobek polityczny, doświadczenie i kompetencje. Biorąc pod uwagę, że w zbliżających wyborach parlamentarnych SdPl - ze względów organizacyjnych i finansowych - nie wystawi własnych list w wyborach do Sejmu, Konwent wyraża zgodę, aby członkowie partii kandydowali z list innych ugrupowań politycznych, broniących i utrwalających prawa człowieka i obywatela, podobnie jak Socjaldemokracja Polska rozumiejących polską rację stanu i społeczną gospodarkę rynkową i sprzeciwiających się zmianom ustrojowym w duchu IV RP - czytamy w uchwale.

Konwent zdecydował, że kongres partii odbędzie się w ciągu dwóch miesięcy po wyborach parlamentarnych.

Bartosz Machalica

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.