Młodzi Socjaliści za podwyżką płacy minimalnej

[2011-06-15 08:05:37]

Młodzi Socjaliści wyrazili swoje poparcie dla obywatelskiego projektu ustawy o płacy minimalnej przygotowanego przez NSZZ "Solidarność". Projekt zakłada stopniowe podwyższanie minimalnego wynagrodzenia do poziomu 50 proc. średniej płacy w gospodarce narodowej.

Według członków organizacji, obecny poziom ustawowo ustalanej najniższej płacy jest skandalicznie niski. Uzasadniają to w ten sposób: Najniższe wynagrodzenie w 2011 r. wyniosło 1386 zł brutto. W pierwszym kwartale 2011 r. płaca minimalna wynosiła 39,98 proc. średniej krajowej. Wynik taki sprzyja wzrostowi rozwarstwienia społecznego, które i tak jest w Polsce na bardzo wysokim poziomie. Należy robić wszystko, ażeby powstrzymać ten proces, który skutkuje nie tylko problemami ekonomicznymi ogromnych mas ludzi, ale również dezintegruje społeczeństwo. Uważamy zatem, że projekt NSZZ "Solidarność" jest bardzo dobrym punktem wyjścia do zmniejszania różnic społecznych oraz do poprawienia sytuacji materialnej wielkiej części obywateli.

Młodzi Socjaliści uważają, że podniesienie płacy minimalnej do poziomu 50 proc. średniego wynagrodzenia jest słuszne, ale postulują dalsze podwyższanie tej płacy, do poziomu 68 proc. Powołują się na Europejską Kartę Społeczną, według której minimalne wynagrodzenie za pracę jest godziwe wtedy, jeśli jego wysokość wystarcza na zaspokojenie podstawowych potrzeb pracownika i jego najbliższej rodziny.

Młodzi Socjaliści zadeklarowali pomoc w zbieraniu podpisów oraz aktywne promowanie akcji w dostępnych mediach.

Jan Świeczkowski

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.