Grecja: Głęboki rów ma powstrzymać nielegalnych imigrantów

[2011-08-04 15:33:03]

Ateński dziennik "To Wima" poinformował 4 sierpnia na swej stronie internetowej, że władze Grecji zdecydowały o budowie na granicy z Turcją rowu o długości 120 km, głębokości siedmiu metrów i szerokości 30 metrów, aby powstrzymać nielegalną imigrację. Według gazety, budowa rowu już się rozpoczęła. Zostanie on poprowadzony wzdłuż granicznej rzeki Maricy (grecka nazwa Ewros, turecka - Meric) po jej greckiej stronie. Pierwsze 14,5 km powstaje nieopodal miejscowości Orestiada. Rów ma także służyć do celów obronnych.

Jak wynika z oficjalnych danych rządowych, w 2010 roku do Grecji przybyło 128 tys. imigrantów. W poprzednich czterech latach liczba ta wyniosła w sumie 512 tysięcy.

Jarosław Klebaniuk

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.