Grecja: Głęboki rów ma powstrzymać nielegalnych imigrantów

[2011-08-04 15:33:03]

Ateński dziennik "To Wima" poinformował 4 sierpnia na swej stronie internetowej, że władze Grecji zdecydowały o budowie na granicy z Turcją rowu o długości 120 km, głębokości siedmiu metrów i szerokości 30 metrów, aby powstrzymać nielegalną imigrację. Według gazety, budowa rowu już się rozpoczęła. Zostanie on poprowadzony wzdłuż granicznej rzeki Maricy (grecka nazwa Ewros, turecka - Meric) po jej greckiej stronie. Pierwsze 14,5 km powstaje nieopodal miejscowości Orestiada. Rów ma także służyć do celów obronnych.

Jak wynika z oficjalnych danych rządowych, w 2010 roku do Grecji przybyło 128 tys. imigrantów. W poprzednich czterech latach liczba ta wyniosła w sumie 512 tysięcy.

Jarosław Klebaniuk

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.