Kolejny obiecujący sondaż dla partii Palikota

[2011-09-19 13:53:31]

Z opublikowanego 19 września sondażu SMG/KRC dla rozgłośni radiowej RMF wynika, że Ruch Poparcia Janusza Palikota może liczyć na blisko 6 procent głosów w zbliżających się wyborach parlamentarnych i wejście do Sejmu. Z badania wynika, że partia Palikota cieszy się największym poparciem wśród ludzi młodych w przedziałach wiekowych 18-24 i 25-34 lata.

Z sondażu wynika też, że poza ugrupowaniem byłego posła Platformy Obywatelskiej i głośnego antyklerykała, w parlamencie znalazłyby się PO, PiS, SLD i balansujące na granicy progu wyborczego PSL. Na PO chce głosować ponad 34 proc. badanych, PiS popiera około 29 proc. a SLD może liczyć na blisko 13 proc.

Udział w wyborach zadeklarowało 63 proc. badanych, jednak, zdaniem instytutu, faktyczna frekwencja wyniesie około 49 proc.

Januszowi Palikotowi udało się w czasie kampanii wyborczej przyciągnąć na swoje listy znane postaci kojarzone z lewicą, a redaktor naczelny tygodnika NIE Jerzy Urban zadeklarował przed kilkoma tygodniami, że odda swój głos na jego ugrupowanie.

Krzysztof Kobrzak

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.