Pobierowo: Konferencja o Karolu Marksie

[2011-09-19 17:09:30]

W Pobierowie, w pierwszym tygodniu września, odbyła się konferencja naukowa dotycząca twórczości Karola Marksa. Stanowiła kontynuację cyklu konferencji "Filozoficzne źródła nowoczesnej Europy".

Przez blisko tydzień wygłoszono około 40 referatów i esejów po których często do samego rana dyskutowano. Prelegentami byli m.in. prof. Jerzy Kochan, dr Krzysztof Nowak, dr Jan Sowa, dr Janusz Ostrowski, prof. Tomasz Czakon, prof. Jan Kurowicki, dr Przemysław Pluciński, dr Sebastian Michalik, Piotr Szumlewicz, Paweł Łuczak, Borys Cymborowski, Jakub Majmurek, Adam Ostolski, dr Ewa Majewska, Zbigniew Marcin Kowalewski, Florian Nowicki, Michał Sokolski, Mateusz Janik, Krystian Szadkowski, Tymoteusz Kochan, Jakub Nikodem, Joanna Bednarek. Dyskutowano między innymi o pojęciu pracy i teorii klas społecznych, o neomarksizmie i postmarksizmie, walce klas jako sile twórczej antagonistycznych formacji społecznych, sytuacji na Białorusi i krajach trzeciego świata, wynagradzaniu pracy domowej kobiet, państwie opiekuńczym, przyrodzie jako historycznym zjawisku w obrębie praktyki, o marksistowskich korzeniach badań nad miastem. Próbowano odpowiedzieć na pytania czy epoka rewolucji socjalnej już nadeszła, a także oceniano marksizm w Polsce po 1989 roku.

Konferencja odbyła się z inicjatywy prof. Jerzego Kochana< (Uniwersytet Szczeciński) i dzięki wsparciu Fundacji im. Róży Luksemburg. Organizatorami były czasopismo filozoficzne "Nowa Krytyka", Polskie Towarzystwo Hegla i Marksa oraz Uniwersytet Szczeciński. Konferencja ma w przyszłości stać się wydarzeniem cyklicznym, kolejna planowana jest już na przyszły rok.

Damian Chodorek

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.