GUS: Nowe dane o bezrobociu

[2011-09-23 11:51:54]

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane nt. bezrobocia w sierpniu br. Wynika z nich, że liczba osób zarejestrowanych w urzędach pracy w minionym miesiącu wynosiła 1 855,3 tys. osób, co oznacza spadek o prawie 8 tys. w stosunku do lipca. Stopa bezrobocia w sierpniu wynosiła zatem 11,6 proc. wobec 11,7 proc. w lipcu.

Najwyższe bezrobocie utrzymywało się w województwie warmińsko-mazurskim (18,5 proc.), najniższe zaś w wielkopolskim (8,5 proc.).

GUS poinformował również, że do końca sierpnia 434 zakłady pracy zadeklarowały zwolnienie w najbliższym czasie 37,3 tys. pracowników, w tym 23,6 tys. z sektora publicznego. W tym czasie do urzędów pracy napłynęło 72,6 tys. ofert.

Z informacji GUS wynika też, że w pierwszym półroczu 2011 r. powstało 327,8 tys. miejsc pracy, z czego ponad 90 proc. w sektorze prywatnym.

Piotr Kuligowski

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.