"Wprost": System motywacyjny w ugrupowaniu Palikota

[2011-09-26 16:43:29]

Dzisiejsze wydanie tygodnika "Wprost" ujawnia kulisy funkcjonowania ugrupowania Janusza Palikota. Kilka miesięcy temu w Ruchu wprowadzono system premiowy polegający na zbieraniu punktów. Ten, kto zebrał ich najwięcej, mógł liczyć na wysokie miejsce na liście. Punktować można było za agitację na forach internetowych (1 punkt za 30 wpisów wychwalających Ruch) i pozyskiwanie darowizn (1 punkt za każdy wpłacony tysiąc złotych) - czytamy w tekście Michała Krzymowskiego.

Okoliczności powstawania systemu ujawniła na antenie radia TOK FM Katarzyna Izydorczyk, była prezeska Ruchu Poparcia Palikota, startująca dziś do Sejmu z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej. System wymyślił Janusz Palikot. Pisałam do niego, że nie chcę tego robić, bo to pachnie mi to Samoobroną i wekslami. Dostałam na to odpowiedź: Wykonaj - mówi Izydorczyk. Do członków ugrupowania wysłano maile informujące o wprowadzeniu systemu podpisane przez prezeskę. System ostatecznie nie wszedł w życie.

Powstała idea, żeby stworzyć system motywacyjny - doceniający ludzi za zaangażowanie w różne inicjatywy. Janusz Palikot kazał tam dopisać również system związany z opłatami. Jak mówił, ten kto wpłaci nam pieniądze, będzie cenną osobą, przez to możemy zobaczyć, kto będzie wiernym żołnierzem a kto nie. Pozostali członkowie liczyli się tylko do statystyk, nie mieli nic do powiedzenia - mówiła Izydorczyk na antenie TOK FM. Oskarżyła także Palikota o zapędy wodzowskie.

Sam Palikot zarzucił Izydorczyk kłamstwa i zapowiedział skierowanie sprawy na drogę sądową.

Bartosz Machalica

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.