Poznań: Obchodzono dziesięciolecie polskiej Wikipedii

[2011-09-27 08:11:11]

24 września w Poznaniu twórcy, sympatycy i czytelnicy polskiej edycji Wikipedii spotkali się z okazji dziesiątej rocznica powstania polskojęzycznej wersji tej internetowej encyklopedii.

Polska wersja Wikipedii została założona 26 września 2001 roku przez lekarza internistę Krzysztofa Jasiutowicza oraz fizyka Pawła Jochyma. Pierwsze jej hasło stanowił artykuł poświęcony regule Titiusa-Bodego, dotyczącej odległości między planetami w Układzie Słonecznym. W pierwszej fazie istniała jako niezależny projekt pod nazwą Polska Wolna Encyklopedia Sieciowa. Do międzynarodowego projektu Wikipedia została przyłączona w styczniu 2002 roku. Obecnie jest jedną z dwustu wersji językowych. Liczy ponad 800 tys. artykułów, co sprawia, że jest piątą co do wielkości, po edycjach: angielskiej, niemieckiej, francuskiej i włoskiej.

Pośród poruszanych podczas spotkania tematów znalazł się między innymi darmowy dostęp do Wikipedii. Tytuł jednego z wystąpień brzmiał: "Skoro w ekonomii nie ma darmowych obiadów, to skąd wzięła się darmowa encyklopedia?". Roczne utrzymanie serwerów, oprogramowania i techników-programistów kosztuje Wikipedię około 20 milionów dolarów.

Tomasz Chabinka ze stowarzyszenia Wikimedia Polska wyliczył: Przy założeniu, że Wikipedia ma około 820 milionów aktywnych użytkowników, to koszt dotarcia do informacji rocznie kosztuje około 5 centów, wystarczy, że kilka tysięcy osób dobrowolnie wpłaci jakąś kwotę i reszta użytkowników może z niej korzystać za darmo. Oprócz wpłat użytkowników, finanse Wikipedii wspierane są przez międzynarodowe korporacje, najczęściej związane z branżą internetową. Wpływa to dobrze na ich wizerunek, ale nie są one w serwisie reklamowane - przypomniał Chabinka.

Edytorami haseł mogą być wszyscy internauci, którzy po zalogowaniu opracowują interesujący ich temat. Jeżeli temat będzie opracowany źle lub będzie nieprawdziwy, to po pewnym czasie na pewno zostanie sprawdzony i usunięty lub poprawiony przez kolejnego użytkownika - powiedział Chabinka Polskiej Agencji Prasowej.

Do najbardziej znanych wpadek edytorskich polskiej wersji Wikipedii należy sprawa hasła opisującego nieistniejącą postać historyczną - Henryka Batutę. Poświęcone jej hasło, które umieszczono w 2004 roku, pozostawało niezauważone w Wikipedii przez ponad rok. Ale trzeba pamiętać że w 10-letniej historii było tylko kilka takich przypadków, a haseł mamy ponad 800 tys. - powiedział współorganizator jubileuszowego spotkania Sebastian Skolik.

Jarosław Klebaniuk

3 sierpnia:

1903 - Urodził się Habib Burgiba, pierwszy prezydent niepodległej Tunezji. Zredukował wpływy religii na państwo. Rozszerzył prawa kobiet w życiu społecznym, socjalnym, ekonomicznym i prawnym m.in. zakazał małżeństw poligamicznych.

1925 - Urodził się Alain Touraine, francuski socjolog, badacz ruchów społecznych.

1929 - Zmarł Thorstein Veblen, ekonomista i socjolog amerykański pochodzenia norweskiego. Autor "Teorii klasy próźniaczej".

1948 - Árpad Szakasits, przywódca Partii Socjaldemokratycznej, został prezydentem Węgier.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, robotnik i działacz polityczny m.in. w PPS, samorządowiec, poseł.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka. Zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.

2007 - Zmarł Ron Brown, działacz Szkockiej Partii Socjalistycznej i były deputowany Partii Pracy.