Rosja: 200 tysięcy ludzi manifestowało na ulicach

[2012-02-05 16:34:58]

Pomimo silnych mrozów ponad 200 tysięcy ludzi wyszło na ulice Moskwy i innych rosyjskich miast.

Demonstracja opozycji ruszyła o godz. 11-tej z Placu Kałuskiego, skąd ul. Bolszaja Jakimanka dotarła na Plac Bołotny naprzeciw Kremla. Jej uczestnicy domagali się ustąpienia Władimira Putina, którego oskarżają głównie o sfałszowanie wyborów parlamentarnych w grudniu. Wszystko musiało się zakończyć się szybko, ze względu temperaturę sięgającą –20 st. C.

Podobne demonstracje zorganizowane zostały w Jekaterynburgu, Barnaule, Irkucku, Czycie, Chabarowsku, Władywostoku i wielu innych miastach. Wzięło w nich udział od kilkuset do kilku tysięcy ludzi.

Demonstrowali także zwolennicy obecnego premiera. W Moskwie zebrali się oni na Górze Pokłonnej przy Prospekcie Kutuzowa. Zgromadziło się ich ponad 100 tysięcy.

Wybory do Dumy Państwowej w Rosji odbyły się 4 grudnia. Oficjalnie wygrała je rządząca partia Jedna Rosja, zdobywając prawie 50 proc. głosów., co przełożyło się na 238 miejsc w 450-miejscowej izbie, czyli większość absolutną. Od początku jednak pojawiały się doniesienia o masowych fałszerstwach wyborczych. Niektórzy eksperci utrzymują, że rezultat Jednej Rosji został "poprawiony" o 10-15 proc.

Po wyborach na ulicach Moskwy i innych rosyjskich miast doszło do masowych demonstracji w ramach ruchu symblizowanego przez Białą Wstążkę. Największe akcje protestacyjne odbyły się 10 i 24 grudnia w stolicy.

Waldemar Chamala

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.