Australia: Ambasada Syrii zdemolowana

[2012-02-05 20:35:08]

Ambasada Syrii w Canberze została zaatakowana i częściowo zdemolowana przez demonstrantów, potępiających rządy syryjskiego prezydenta Baszara el-Asada.

Grupa protestujących wtargnęła na teren placówki w stolicy Australii i wyrządziła "znaczne szkody" na parterze dwupiętrowego budynku.

Dwaj członkowie personelu ambasady, którzy znajdowali się w budynku w chwili ataku, zabarykadowali się w pokoju. Po przybyciu policji zostali z niego uwolnieni. Nic im się nie stało.

Tłum rozpierzchł się przed przybyciem policji. Nikt nie został zatrzymany.

W ostatnich dniach Syryjskie ambasady w innych krajach: Wielkiej Brytanii, Niemczech, Grecji, Egipcie, Kuwejcie, stały się celem podobnych ataków. Demonstranci atakowali placówki oburzeni masakrą, jakiej w nocy z 3 na 4 lutego dokonały oddziały wojskowe lojalne wobec Asada w mieście Hims, gdzie zginęło co najmniej 230 osób, a 700 zostało rannych. Był to najkrwawszy atak w trwającym od niemal roku powstaniu przeciwko reżimowi.

Australijski minister spraw zagranicznych Kevin Rudd potępił masakrę, nazywając ją "zbrodnią wojenną".

4 lutego Rosja i Chiny po raz kolejny zablokowały rezolucję Rady Bezpieczeńswa ONZ potępiającą przemoc syryjskiego reżimu wobec opozycji.

Waldemar Chamala

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.