Eurostat: Raport o ubóstwie i wykluczeniu społecznym

[2012-02-08 20:29:55]

Eurostat opublikował 8 lutego raport, z którego wynika, że w 2010 roku 23,4 proc. populacji liczącej 27 krajów Unii Europejskiej było zagrożone ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Oznacza to, że 115 milionów ludzi spełniało co najmniej jeden z trzech opisanych niżej warunków.

1. Należeli do tych 16 proc. mieszkańców UE, których dochód po uwzględnieniu transferów socjalnych wynosił mniej niż ustalona w danym kraju granica ubóstwa, wynosząca 60 proc. krajowej przeciętnej dochodów.

2. Zakwalifikowani zostali do 8 proc. osób dotkniętych poważnym niedostatkiem materialnym. Dla ludzi tych niedostępne było opłacenie co najmniej cztery z następujących dziewięciu rodzajów wydatków: czynszu/kredyt mieszkaniowego i rachunków; ogrzewania; niespodziewanych wydatków (np. związanych z chorobą); jedzenia mięsa, ryb lub odpowiednika co drugi dzień; jednotygodniowego urlopu poza domem; samochodu; pralki; kolorowego telewizora; telefonu (także komórkowego).

3. Stanowili część tych gospodarstw domowych, w których przepracowano w minionym roku mniej niż 20 proc. potencjalnego czasu, który mógłby zostać przeznaczony na pracę. Należało do nich 10 proc. ludzi w wieku 0 – 59 lat.

Ubóstwem dochodowym (1. Grupa) zostało dotkniętych najwięcej: Litwinów, Rumunów, Bułgarów i Hiszpanów (po 21 proc.), a najmniej: Czechów (9 proc.), Holendrów (10 proc.), Słowaków, Austriaków i Węgrów (po 12 proc.).

Poważnego materialnego niedostatku (2. grupa) doświadczało najwięcej Bułgarów (35 proc.) i Rumunów (31 proc.), zaś najmniej Luksemburczyków i Szwedów (po 1 proc.). Natomiast pod względem zatrudnienia (3. grupa) w najgorszej sytuacji byli mieszkańcy Wielkiej Brytanii i Belgii (po 13 proc. mało pracujących), a w najlepszej – Luksemburga, Szwecji i Czech (po 6 proc.).

Polska w większości porównań wypadła gorzej niż średnia unijna. Ubóstwa dochodowego doświadczało w 2010 roku 17,6 proc. Polaków, poważnego niedostatku materialnego – 14,2 proc., niemal niepracujących było 7,3 proc. Ogółem 10 mln 409 tys. (27,8 proc. populacji) było zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.