Rosja: Brutalnie rozpędzone akcje opozycji

[2012-03-06 20:19:31]

W Moskwie, Petersburgu i kilku innych miastach odbyły się 5 marca demonstracje ruchu "O uczciwe wybory".

Akcja na Placu Puszkina w Moskwie, w której uczestniczyło - według różnych źrodeł - od 15 do 25 tys. ludzi, była uzgodniona z merostwem i przebiegała w pełni pokojowo. Przyjęto rezolucję wzywającą do powtórzenia wyborów parlamentarnych i prezydenckich.

Policja brutalnie interweniowała, gdy grupa demonstrantów ogłosiła bezterminowy protest i odmówiła opuszczenia placu. Wiele osób, w tym dziennikarzy, zostało poturbowanych. Zatrzymano co najmniej 250 uczestników akcji, w tym liderów opozycji i ruchów obywatelskich. Zwolniono ich późną nocą po spisaniu protokołów. Będą odpowiadać przed sądem za wykroczenia z wolnej stopy.

Wcześniej policja udaremniła nielegalny wiec radykalnej koalicji Inna Rosja, zatrzymując ok. 50 jego uczestników.

W Petersburgu, gdzie demonstracja na Placu Izakijewskim nie została zalegalizowana, policja działała równie brutalnie. Strona internetowa Innej Rosji podała, że zatrzymano aż 480 osób.

6 marca na Placu Puszkina w Moskwie policja wstrzymała akcję opozycjonistów, która odbywała się bez zgody władz. Są doniesienia o 10 zatrzymanych.

Uczestnicy akcji z symbolami opozycyjnych ruchów wykrzykiwali hasła antyrządowe i próbowali przedostać się na ogrodzony teren. Wcześniej policja otoczyła plac i zablokowała wstęp.

Komitet organizacyjny ruchu "O uczciwe wybory" odwołał demonstracje zaplanowane na 8 i 9 marca. Nadal trwają pertraktacje na temat akcji 10 marca.

Codziennie, bez przeszkód, organizowane są natomiast wielotysięczne demonstracje zwolenników Władimira Putina.

Waldemar Chamala

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.