Ukraina: Parlament uczci pamięć Brunona Schulza

[2012-03-07 22:34:52]

W tym roku przypada 120. rocznica urodzin i 70. rocznica śmierci Brunona Schulza. W związku z tym ukraiński parlament przygotowuje specjalną uchwałę, w której zamierza uczcić pamięć jednego z największych pisarzy polskich. Autor uchwały, Stepan Kurpil z Bloku Julii Tymoszenko, stwierdził, że takie uczczenie pamięci Brunona Schulza może przyczynić się do poprawy polsko-ukraińskich relacji.

W Drohobyczu, gdzie urodził się autor "Sklepów cynamonowych" i gdzie zginął od kuli gestapowca, będzie otwarte muzeum. Planowane jest także wydanie pamiątkowego znaczka, nagranie audycji radiowych i telewizyjnych oraz zorganizowanie uroczystości ku czci pisarza.

Jerzy Ficowski w "Regionach wielkiej herezji" pisał: W niewielkim prowincjonalnym mieście skromny nauczyciel rysunków podjął się samotnie stworzenia nowego, własnego świata, stał się twórcą niepokojącej biblii, w której przedmiotem kultu jest tajemnicza biologia rzeczy przekraczających swą miarę, magia twórczości. I dalej: Bruno Schulz pozostanie w literaturze jako autor dwóch książek, garści tekstów publikowanych w czasopismach i rysunków. Ale ta ocalała część dorobku genialnego twórcy zapewnia mu wybitne miejsce w kulturze polskiej...

Tomasz Kłusek

Fot. Wikimedia Commons

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.