Egipt: Część parlamentu chce legalizacji obrzezywania kobiet

[2012-05-16 19:53:21]

Egipskie organizacje praw człowieka są zaniepokojone głosami pojawiającymi się w nowo wybranym parlamencie, które wzywają do zniesienia zakazu obrzezywania kobiet.

Ta okrutna praktyka (klitoridektomia), polegająca na pełnym lub częściowym usunięciu zewnętrznych narządów płciowych, została zakazana w 2007 r. przez reżim Hosniego Mubaraka. Główną rzeczniczką zakazu była Suzanne Mubarak, żona obalonego dyktatora, która obecnie jest traktowana w Egipcie jako persona non grata. Po upadku Mubaraka w nowym parlamencie, zdominowanym przez ugrupowania odwołujące się do islamu coraz głośniej mówi się o zalegalizowaniu drastycznego procederu.

Ostatnio deputowany Nasser al-Szaker z partii Al-Nour ("Partia Światła"), wywodzącej się z radykalnego ruchu salafitów, zaapelował, aby przywrócić praktykę obrzezywania kobiet, gdyż jego zdaniem jest ona zgodna z tradycją i prawem muzułmańskim. Al-Nour zdobyła w wyborach prawie 28 proc. głosów.

Również wśród utworzonej przez Bractwo Muzułmańskie islamskiej Partii Wolności i Sprawiedliwości (największe ugrupowanie w parlamencie) pojawiły się głosy zachęcające do legalizacji procederu. Według lokalnych mediów i serwisów społecznościowych po prowincji al-Minja jeździ konwój z przedstawicielami Bractwa, który przeprowadza zabiegi i dystrybuuje materiały propagandowe propagujące obrzezanie kobiet. Przedstawiciele partii odrzucają jednak te oskarżenia.

Klitoridektomia jest powszechnie praktykowana w niektórych regionach Afryki, zarówno wśród muzułmanów, jak i chrześcijan. Wielu komentatorów zwraca uwagę, że wśród muzułmanów nie ma konsensusu co do zasadności klitoridektomii, a generalnie w świecie arabskim jest ona rzadko spotykana. Szacuje się, że w Egipcie obrzezaniu poddanych zostaje nawet 90 proc. kobiet. Zwolennicy rytuału widzą w nim sposób na kontrolowanie seksualności kobiet – dochowania dziewictwa do ślubu i utrzymywanie wierności małżeńskiej po nim.

Organizacje praw człowieka zapowiadają kampanie mające na celu walkę ze zbrodniczym procederem i próbami jego legalizacji.

Piotr Szumlewicz

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.