Grecja: Policjanci pomagali chuliganom w pobiciu imigranta - film

[2012-05-16 20:16:27]

Ateński wideo-amator zarejestrował film przedstawiający akcję policji na jednej z ulic stolicy. Na filmie widać kilka ubranych w dresy osób okładających młodego człowieka o wyglądzie azjatyckim. Po chwili rolę bijących przejęli przybyli na miejsce zdarzenia policjanci. Na zmianę kopali człowieka ze wszystkich stron i okładali pałkami. Imigrant był bity nawet po tym jak skuto go kajdankami. Krótki film kończy scena, w której jeden z oficerów chwyta brutalnie Azjatę za szyję i ciągnie go do radiowozu, podczas gdy inny oficer kopie go i okłada pałką.

Film nakręcono już kilka tygodni temu. Autor zgłosił sprawę na policję pokazując go jako dowód. Jak twierdzi, od tamtego czasu jest nachodzony w domu i zastraszany. Uważa, że duża część greckich policjantów to rasiści i zwolennicy skrajnej prawicy. Autor filmu obawia się o swoje bezpieczeństwo. Wobec braku konkretnych działań ze strony policji w sprawie zarejestrowanego na filmie nadużycia, zdecydował się teraz na upublicznienie filmu w internecie. Film wzbudził już w Grecji oburzenie, szczególnie na lewicy i jest szeroko komentowany.

Narastający kryzys prowadzi w Grecji nie tylko do zaostrzenia społecznego oporu, pracowniczego radykalizmu i wzrostów popularności lewicy antykapitalistycznej, ale także do plenienia się rasizmu i nacjonalizmu. Część prawicy próbuje wskazywać imigrantów jako odpowiedzialnych za kryzys. W ostatnich wyborach parlamentarnych bardzo dobry wynik zanotowała faszystowska partia Złoty Świt (Hrisi Avgi). Partia posługuje się antyimigrancką i nacjonalistyczną demagogią, wykorzystując desperację i poczucie zawodu w stosunku do głównych partii politycznych.

Policyjna przemoc nie jest niczym niezwykłym w Grecji. Działacze lewicowi wielokrotnie informowali o aktach przemocy ze strony policji, o wykorzystywaniu przez policję prowokatorów celem wszczęcia awantur i bijatyk w czasie demonstracji i nalotach na centra alternatywne czy biura lewicy.

W 2008 r. ateński policjant patrolujący jedną z dzielnic znanych z aktywności lewicy, zastrzelił 16-letniego działacza anarchistycznego, Alexandrosa Grigoropoulosa. W 2010 r. policja w tym samym mieście zastrzeliła znanego, 35-letniego działacza anarchistycznego, rzekomo za próbę kradzieży samochodu. Na początku ubiegłego roku policjanci porwali, rozebrali do naga, wtrącili do piwnicy i dotkliwie pobili działacza młodzieżowej przybudówki lewicowej partii Synaspismos.

Bartłomiej Zindulski

Film z zajścia można obejrzeć w internecie:

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.