Chicago: Policja zamierza posłużyć się LRAD

[2012-05-19 15:44:09]

W dniach 20-21 maja odbędzie się szczyt NATO w Chicago. Głównym tematem ma być sytuacja w Afganistanie. Przewidywane jest potwierdzenie planu wycofania wojsk NATO z Afganistanu do końca 2014 roku.

Policja w Chicago przygotowuje się do przeciwdziałania antywojennym demonstracjom, które zapowiedziano w związku ze szczytem NATO. M.in. znów mają być wykorzystane urządzenia dźwiękowe LRAD. Według zapewnień szefa policji w Chicago mają posłużyć wyłącznie do przekazywania demonstrantom komunikatów. Organizatorzy demonstracji obawiają się jednak, że policja może ich użyć nie tylko jako wzmacniaczy.

W 2009 roku policja użyła LRAD w czasie demonstracji przeciwników szczytu G-20 w Pittsburghu. Tzw. dźwięk odstraszający, który mogą emitować urządzenia LRAD, spowodował wówczas poważne problemy ze słuchem, a nawet jego trwałe uszkodzenie u wielu demonstrantów.

Long Range Acoustic Device (LRAD) (ang. urządzenie dźwiękowe dalekiego zasięgu) - wytwarza dźwięki o bardzo wysokiej głośności, które wywołują u odbiorców nieprzyjemne reakcje i wpływają na ich zachowanie poprzez odstraszanie. Urządzenie to może powodować pęknięcia bębenków, krwawienie ucha wewnętrznego i powstawanie tętniaków.

Na zdjęciu: Urządzenie LRAD zamontowane na samochodzie nowojorskiej policji.
fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.