Chicago: Policja zamierza posłużyć się LRAD

[2012-05-19 15:44:09]

W dniach 20-21 maja odbędzie się szczyt NATO w Chicago. Głównym tematem ma być sytuacja w Afganistanie. Przewidywane jest potwierdzenie planu wycofania wojsk NATO z Afganistanu do końca 2014 roku.

Policja w Chicago przygotowuje się do przeciwdziałania antywojennym demonstracjom, które zapowiedziano w związku ze szczytem NATO. M.in. znów mają być wykorzystane urządzenia dźwiękowe LRAD. Według zapewnień szefa policji w Chicago mają posłużyć wyłącznie do przekazywania demonstrantom komunikatów. Organizatorzy demonstracji obawiają się jednak, że policja może ich użyć nie tylko jako wzmacniaczy.

W 2009 roku policja użyła LRAD w czasie demonstracji przeciwników szczytu G-20 w Pittsburghu. Tzw. dźwięk odstraszający, który mogą emitować urządzenia LRAD, spowodował wówczas poważne problemy ze słuchem, a nawet jego trwałe uszkodzenie u wielu demonstrantów.

Long Range Acoustic Device (LRAD) (ang. urządzenie dźwiękowe dalekiego zasięgu) - wytwarza dźwięki o bardzo wysokiej głośności, które wywołują u odbiorców nieprzyjemne reakcje i wpływają na ich zachowanie poprzez odstraszanie. Urządzenie to może powodować pęknięcia bębenków, krwawienie ucha wewnętrznego i powstawanie tętniaków.

Na zdjęciu: Urządzenie LRAD zamontowane na samochodzie nowojorskiej policji.
fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.