Chicago: Policja zamierza posłużyć się LRAD

[2012-05-19 15:44:09]

W dniach 20-21 maja odbędzie się szczyt NATO w Chicago. Głównym tematem ma być sytuacja w Afganistanie. Przewidywane jest potwierdzenie planu wycofania wojsk NATO z Afganistanu do końca 2014 roku.

Policja w Chicago przygotowuje się do przeciwdziałania antywojennym demonstracjom, które zapowiedziano w związku ze szczytem NATO. M.in. znów mają być wykorzystane urządzenia dźwiękowe LRAD. Według zapewnień szefa policji w Chicago mają posłużyć wyłącznie do przekazywania demonstrantom komunikatów. Organizatorzy demonstracji obawiają się jednak, że policja może ich użyć nie tylko jako wzmacniaczy.

W 2009 roku policja użyła LRAD w czasie demonstracji przeciwników szczytu G-20 w Pittsburghu. Tzw. dźwięk odstraszający, który mogą emitować urządzenia LRAD, spowodował wówczas poważne problemy ze słuchem, a nawet jego trwałe uszkodzenie u wielu demonstrantów.

Long Range Acoustic Device (LRAD) (ang. urządzenie dźwiękowe dalekiego zasięgu) - wytwarza dźwięki o bardzo wysokiej głośności, które wywołują u odbiorców nieprzyjemne reakcje i wpływają na ich zachowanie poprzez odstraszanie. Urządzenie to może powodować pęknięcia bębenków, krwawienie ucha wewnętrznego i powstawanie tętniaków.

Na zdjęciu: Urządzenie LRAD zamontowane na samochodzie nowojorskiej policji.
fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.