Serbia: Nikolić wygrał wybory prezydenckie

[2012-05-21 02:46:27]

Lider Serbskiej Partii Postępowej Tomislav Nikolić wygrał drugą turę wyborów prezydenckich, zdobywając 49,8 proc. głosów, podczas gdy jego rywal, dotychczasowy prezydent Boris Tadić uzyskał 47,0 proc. Frekwencja wyborcza wyniosła 46,2 proc.

Tadić pogratulował swemu konkurentowi zwycięstwa, jednocześnie deklarując, że nie będzie się ubiegał o stanowisko premiera. Jak stwierdził, nie ma zamiaru uczestniczyć w koabitacji, polegającej na uzgadnianiu stanowisk między rządem a premierem reprezentującymi różne obozy polityczne. Z kolei Nikolić zadeklarował, że Serbia nie zrezygnuje z obrony Kosowa. Będziemy rozwiązywać problemy wewnętrzne, które zostały spowodowane przez działalność Partii Demokratycznej i Borysa Tadića – oświadczył Nikolić. Wyraził również nadzieję na polepszenie stosunków z Rosja. Nikolić nie wyklucza możliwości udziału w zjeździe partii Jedna Rosja na który został zaproszony jeszcze przed wyborami.

Zdaniem wielu obserwatorów jedną z głównych przyczyn porażki Tadića jest niezadowolenie z trudnej sytuacji gospodarczej w jakiej znajduje się Serbia. Występując w telewizji B 92, analityk Ognjen Pribićević zwrócił uwagę na fakt, że bardzo wielu obywateli Serbii otrzymuje płace równowartości 800-1000 złotych miesięcznie. Do tego dochodzi wysokie bezrobocie – 23,7 proc. według danych z listopada ubiegłego roku.

Bolesław K. Jaszczuk

Fot. Wikimedia Commons

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.