Parlament Europejski za podatkiem od transakcji finansowych

[2012-05-24 13:37:01]

Parlament Europejski poparł wczoraj wpro–
wadzenie podatku od transakcji finansowych. Za wpro–
wadzeniem podatku głosowały frakcje chadeków (EPP), socjalistów (S&D), zjednoczonej lewicy (GUE/NGL) oraz zielonych. Przeciwko byli m.in. liberałowie (ALDE) i konserwatyści (ECR).

Stawki podatkowe zaproponowane przez Komisję Europejską (0,1% dla akcji i obligacji, 0,01% dla instrumentów pochodnych) uznano za właściwe, natomiast fundusze emerytalne powinny być jedynym sektorem zwolnionym z podatku. Zwolennicy podatku liczą, że uda się dzięki niemu pozyskać rocznie ok. 100 mld euro.

Socjalistka Anni Podimata posłanka odpowiedzialna za stanowisko Parlamentu powiedziała: "Podatek od transakcji finansowych jest integralną częścią strategii wyjścia z kryzysu, zapewni on bardziej sprawiedliwą dystrybucję obciążeń z nim związanych. PTF nie doprowadzi do relokacji transakcji finansowych poza granice UE, ponieważ wiązałoby się to z kosztami wyższymi niż zapłacenie podatku."

Wszyscy europosłowie SLD głosowali za wprowadzeniem podatku. Podobnie większość posłów PO i PSL głosowała – zgodnie ze stanowiskiem frakcji chadeckiej – za podatkiem. Przeciwko był poseł PO Filip Kaczmarek. Europosłowie PiS i PJN – zgodnie ze stanowiskiem grupy konserwatywnej – głosowali przeciwko podatkowi. Od głosu wstrzymał się poseł Tadeusz Cymański, jego eurosceptyczna frakcja sprzeciwiała się wprowadzeniu podatku.

Według ostatniego badania przeprowadzonego przez Eurobarometr, 66% Europejczyków opowiada się za podatkiem od transakcji finansowych.

Oprócz Parlamentu Europejskiego wprowadzenie podatku o transakcji finansowych popiera także Komisji Europejska, która rok temu przedstawiła propozycje legislacyjną w tej sprawie. Do porozumienia w kwestii wprowadzenia podatku od transakcji finansowych nie mogą natomiast dojść rządy państw członkowskich. Głównym przeciwnikiem takiego podatku jest Wielka Brytania. Polski rząd popiera wprowadzenie powyższego podatku.

Bartosz Machalica

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.