Parlament Europejski za podatkiem od transakcji finansowych

[2012-05-24 13:37:01]

Parlament Europejski poparł wczoraj wpro–
wadzenie podatku od transakcji finansowych. Za wpro–
wadzeniem podatku głosowały frakcje chadeków (EPP), socjalistów (S&D), zjednoczonej lewicy (GUE/NGL) oraz zielonych. Przeciwko byli m.in. liberałowie (ALDE) i konserwatyści (ECR).

Stawki podatkowe zaproponowane przez Komisję Europejską (0,1% dla akcji i obligacji, 0,01% dla instrumentów pochodnych) uznano za właściwe, natomiast fundusze emerytalne powinny być jedynym sektorem zwolnionym z podatku. Zwolennicy podatku liczą, że uda się dzięki niemu pozyskać rocznie ok. 100 mld euro.

Socjalistka Anni Podimata posłanka odpowiedzialna za stanowisko Parlamentu powiedziała: "Podatek od transakcji finansowych jest integralną częścią strategii wyjścia z kryzysu, zapewni on bardziej sprawiedliwą dystrybucję obciążeń z nim związanych. PTF nie doprowadzi do relokacji transakcji finansowych poza granice UE, ponieważ wiązałoby się to z kosztami wyższymi niż zapłacenie podatku."

Wszyscy europosłowie SLD głosowali za wprowadzeniem podatku. Podobnie większość posłów PO i PSL głosowała – zgodnie ze stanowiskiem frakcji chadeckiej – za podatkiem. Przeciwko był poseł PO Filip Kaczmarek. Europosłowie PiS i PJN – zgodnie ze stanowiskiem grupy konserwatywnej – głosowali przeciwko podatkowi. Od głosu wstrzymał się poseł Tadeusz Cymański, jego eurosceptyczna frakcja sprzeciwiała się wprowadzeniu podatku.

Według ostatniego badania przeprowadzonego przez Eurobarometr, 66% Europejczyków opowiada się za podatkiem od transakcji finansowych.

Oprócz Parlamentu Europejskiego wprowadzenie podatku o transakcji finansowych popiera także Komisji Europejska, która rok temu przedstawiła propozycje legislacyjną w tej sprawie. Do porozumienia w kwestii wprowadzenia podatku od transakcji finansowych nie mogą natomiast dojść rządy państw członkowskich. Głównym przeciwnikiem takiego podatku jest Wielka Brytania. Polski rząd popiera wprowadzenie powyższego podatku.

Bartosz Machalica

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.