Związkowiec nowym szefem Międzynarodowej Organizacji Pracy

[2012-05-29 11:47:39]

W poniedziałek, 28 maja w Genewie odbyły się wybory na funkcję Dyrektora Generalnego Międzynarodowej Organizacji Pracy. Na pięcioletnią kadencję, w tajnym głosowaniu członków Rady Administracyjnej MOP, został wybrany Brytyjczyk Guy Ryder (na zdjęciu), dotychczasowy Dyrektor Wykonawczy MOP ds. międzynarodowych standardów pracy oraz fundamentalnych zasad i praw w miejscu pracy.

Urodzony w 1956 r. Ryder rozpoczął swoją karierę w departamencie międzynarodowym brytyjskiej centrali związkowej TUC (Kongres Związków Zawodowych). W latach 2002-2006 był sekretarzem generalnym Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych, a od 2006 do 2010 - Sekretarzem Generalnym Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych - ITUC.

Ryder otrzymał 30 z 56 głosów członków Rady Administracyjnej MOP, w skład której wchodzą przedstawiciele rządów krajowych (połowa miejsc w RA) oraz przedstawiciele związków zawodowych i pracodawców (po 1/4 miejsc). Na funkcję Dyrektora-Generalnego zgłoszono 8 kandydatów.

Piotr Ostrowski

Fot. Wikimedia Commons

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.