Holandia: 50 lat dla Charlesa Taylora

[2012-05-30 13:59:42]

Były prezydent Liberii, Charles Taylor, został skazany na 50 lat pozbawienia wolności przez Sąd Specjalny dla Sierra Leone.

Taylora uznano za winnego zbrodni wojennych popełnionych w czasie konfliktu w tym państwie w latach 90. Jego bojówki terroryzowały wówczas ludność cywilną za pomocą masowych gwałtów i okaleczeń, a on sam czerpał zyski z handlu tzw. "krwawymi diamentami", wydobywanymi w warunkach praktycznego niewolnictwa.

Do 2006 r. byłemu dyktatorowi azylu udzielała Nigeria, jednak po naciskach ze strony państw Zachodu zdecydowała się na wydanie go w ręce ONZ. Proces odbywał się w Hadze, ale na podstawie umowy pomiędzy rządami Zjednoczonego Królestwa i Holandii Taylor najprawdopodobniej będzie odsiadywał swój wyrok w Wielkiej Brytanii.

Charles Taylor jest pierwszym przywódcą skazanym przez międzynarodowy trybunał za zbrodnie wojenne od czasów procesów norymberskich.

Michał Dobrzyński

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.