Niemcy: Wybrano nowe władze Die Linke

[2012-06-03 21:13:46]

Na odbywającym się 2-3 czerwca w Getyndze zjeździe Die Linke, wybrano Katję Kipping na przewodniczącą i Bernda Riexingera na przewodniczącego partii. Zgodnie ze statutem kierują nią zawsze dwie osoby. Oskar Lafontaine wycofał swoją kandydaturę jeszcze w ubiegłym tygodniu.

Od dłuższego czasu część działaczy domaga się rewizji programu partii. Ich zdaniem należy odrzucić ideologiczny fundamentalizm i przyjąć bardziej pragmatyczne zasady działania. Die Linke powinna stać się typową partią wyborczą o lewicowym charakterze. Za przywódcę reformatorów uznawany jest Dietmar Bartsch. Odpowiedzialnością za niepowodzenia partii obwinia on pryncypialnych ideologów. To ich polityka doprowadziła do przegrania wyborów do parlamentów krajowych w Nadrenii Północnej-Westfalii i Szlezwiku-Holsztynie.

Jako przywódczyni skrzydła fundamentalistycznego postrzegana jest ostatnio Sahra Wagenknecht. Ta znakomita mówczyni i publicystka często przyrównywana jest do Róży Luksemburg. Wagenknecht uważa, że partia powinna pozostawać w opozycji, demaskować zło kapitalistycznego państwa i nastawić się w chwili obecnej na pracę intelektualno-wychowawczą.

Przed współprzewodniczącymi i nowym zarządem Die Linke stoją trudne zadania zażegnania konfliktów wewnątrz partii i odzyskania utraconego elektoratu, co najmniej do poziomu 12 proc. z wyborów w 2009 roku.

Katja Kipping urodziła się w 1978 roku w Dreźnie. Ukończyła slawistykę, amerykanistykę i prawo. Od 1998 roku działała w PDS (Partia Demokratycznego Socjalizmu), od 2007 w Die Linke. W latach 1999-2003 w Radzie Miasta w Dreźnie, od 2005 posłanka do Bundestagu.

Bernd Riexinger urodził się w 1955 roku w Leonbergu (Badenia-Wirtembergia). Z wykształcenia bankowiec. Działacz związkowy i WASG (Alternatywa Wyborcza Praca i Sprawiedliwość Społeczna). W Die Linke o 2007 roku.

Na zdjęciu: Katja Kipping i Bernd Riexinger
fot. www.die-linke.de

Tomasz Kłusek

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.