Niemcy: Przebrani szpiedzy na Checkpoint Charlie

[2013-06-18 16:54:23]

18 czerwca na Checkpoint Charlie, tzn. na dawnym przejściu granicznym między NRD a Berlinem Zachodnim, przebrani za szpiegów w ciemnych okularach i kapeluszach członkowie organizacji Społeczeństwo Cyfrowe zarzucali prezydentowi USA, że postępowanie amerykańskiej Narodowej Agencji Bezpieczeństwa (NSA) jest łamaniem podstawowych praw człowieka.

Linnea Riensberg ze Społeczeństwa Cyfrowego zażądała od niemieckich organów ścigania wszczęcia śledztwa w sprawie inwigilacji obywateli Niemiec. Zakładam, że w przypadku programu PRISM mamy do czynienia z państwowym szpiegostwem - napisała w zawiadomieniu o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa i wyraziła przekonanie, że Amerykanom chodzi m.in. o państwowe tajemnice Republiki Federalnej Niemiec. Jej zdaniem jest prawdopodobne, że takie programy szpiegowskie jak PRISM wymagają wsparcia służb zagranicznych, np. niemieckiej służby wywiadowczej BND. Riensberg uznała, że byłoby to przestępstwem.

Prezydent Barack Obama broni programu PRISM – masowej, nieselektywnej elektronicznej inwigilacji Internetu i łączności telefonicznej prowadzonej przez NSA. Twierdzi, że istnieją skuteczne mechanizmy kontrolne, zapewniające ochronę prywatności. Przedstawiciele administracji USA podkreślają, że inwigilacja jest zgodna z amerykańskim prawem i konieczna w wojnie z terroryzmem. Przeciwnego zdania są obrońcy praw człowieka i część opinii publicznej.

Demaskator masowej inwigilacji, były pracownik CIA, 29-letni Edward Snowden jest określany przez przedstawicieli amerykańskiego rządu jako zdrajca. On sam, zdając sobie sprawę z grożącego mu niebezpieczeństwa, szuka kraju, w którym mógłby uzyskać bezpieczne schronienie przed amerykańskim wymiarem sprawiedliwości.

Jarosław Klebaniuk

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.