Brazylia: Prezydentka zapowiada reformy

[2013-06-22 09:07:33]

21 czerwca rezydentka Brazylii Dilma Rousseff (na zdjęciu) oświadczyła w przemówieniu telewizyjnym, że jej rząd opowiada się za przemianami społecznymi oraz, że jako głowa państwa ma obowiązek słuchania głosu ulicy i rozmawiania ze wszystkimi stronami konfliktów. Obiecała spotkać się z przywódcami protestów, ale tylko tych, które miały charakter pokojowy. Wyraziła pogląd, że pokojowe demonstracje są elementem zdrowej demokracji, ale akty przemocy i niszczenie publicznego mienia nie mogą być tolerowane.

Ta rządząca Brazylią była rebeliantka marksistowska, więziona przez trzy lata i torturowana, podkreśliła, że kraj "stoczył ciężka walkę", aby stać się państwem demokratycznym. Nawiązała w ten sposób do ofiar, jakie poniosło jej pokolenie w walce z dyktaturą wojskową z lat 1964-85.

Rousseff zapowiedziała szereg istotnych reform, w tym opracowanie planu usprawnienia transportu publicznego, przeznaczenie zysków z eksportu ropy na poprawę systemu oświaty oraz podjęcie działań zmierzających do ściągnięcia do Brazylii lekarzy z zagranicy w celu usprawnienia systemu opieki zdrowotnej. Obiecała usprawnienie administracji publicznej i walkę z korupcją. Ogłosiła, że zamierza rozmawiać z gubernatorami, burmistrzami i szefami instytucji państwowych o tym, jak poprawić pracę urzędników.

Jednocześnie następczyni Luli broniła decyzji przeprowadzenia w przyszłym roku w Brazylii mistrzostw świata w piłce nożnej. Podkreśliła, że będą one finansowane przez firmy wykorzystujące areny sportowe, a nie przez podatników.

Protesty, które początkowo dotyczyły podwyżki cen biletów komunikacji, przerodziły się w największy od dwóch dziesięcioleci wybuch niezadowolenia. Komentatorzy wskazują, że brak hierarchicznej organizacji i sprecyzowanych żądań utrudnia jednolitą reakcję rządu.

Według Associated Press masowe demonstracje w ostatnich latach miały miejsce bardzo rzadko i zaskoczyły władze 190-milionowej Brazylii.

Jarosław Klebaniuk

Fot. Wikimedia Commons

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"