Włochy: Demonstracja w obronie pracy i demokracji

[2013-06-23 08:58:51]

22 czerwca w Rzymie sto tysięcy osób domagało się pracy i demokracji podczas manifestacji zorganizowanych przez trzy największe włoskie centrale związkowe, zniecierpliwione biernością rządu wobec rosnącego bezrobocia. Jak podał portal Money.pl, była to pierwsza od dziesięciu lat wspólna manifestacja central CGIL, CISL i UIL

Susanna Camusso, liderka lewicowej centrali CGIL powiedziała, że kraj potrzebuje natychmiastowych odpowiedzi, które pozwolą wyjść z kryzysu.

Luigi Angeletti, przywódca postsocjalistycznego UIL ostrzega, że jeśli ktoś odłączy ten rząd od kontaktu, będą to pochody bezrobotnych i zmuszonych do przymusowego urlopu.

Raffaele Bonanni, lider postchadeckiego CISL, domagał się, by władze zmniejszyły o połowę podatki pracowników i emerytów.

Jarosław Klebaniuk

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.