Wielka Brytania: Zgromadzenie Ludowe zapowiedziało strajki

[2013-06-23 09:26:44]

22 czerwca w Londynie zebrały się 4 tysiące przedstawicieli związków zawodowych, aktywistów społecznych i lewicowych polityków przeciwnych brytyjskiej polityce zaciskania pasa. Koalicja określająca się jako Zgromadzenie Ludowe zapowiedziała na jesień skoordynowaną akcję protestów.

W wyniku cięć budżetowych tracą pracę przede wszystkim osoby zatrudnione w brytyjskiej administracji. Mark Serwotka, przywódca związku zawodowego PCS, wezwał do masowych strajków, protestów i nieposłuszeństwa obywatelskiego.

Len McCluskey, lider największego brytyjskiego związku Unite, powiedział, że antyzwiązkowe ustawodawstwo nie powinno stanąć na drodze strajkującym. Skoro ludzie mają prawo strajkować przeciwko zaciskaniu pasa w Grecji, Hiszpanii i we Francji, to mają i u nas. – skomentował to, że brytyjskie ustawodawstwo nie zezwala na strajki polityczne, solidarnościowe, ani strajk generalny.

Od czasów premier Margaret Thatcher każdy strajk musi też poprzedzić głosowanie pocztowe członków związku, a pracodawcy mogą zaskarżyć strajk do sądu. W ostatnich latach korzystały z niego dwukrotnie, w tym raz z powodzeniem, linie lotnicze British Airways.

Strajkom przeciwny jest nie tylko rząd, ale i opozycja. Partia Pracy zapowiada utrzymanie polityki cięć budżetowych obecnej koalicji, jeśli wygra następne wybory w 2015 roku.

Jarosław Klebaniuk

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.