Dzieła Karola Marksa uhonorowane przez UNESCO

[2013-06-23 12:39:16]

Komitet UNESCO uznał dzieła Karola Marksa za bezcenne dla historii i cywilizacji. Za dokumenty o światowym znaczeniu historycznym uznany został „Manifest komunistyczny” i pierwszy tom „Kapitału”. Zdaniem UNESCO pisma niemieckiego myśliciela wywarły największy wpływ na ruchy socjalne na świecie. O przyjęcie dzieł Marksa na listę starały się Niemcy wspólnie z Holandią.

Decyzja o wpisaniu obiektów na międzynarodową listę dziedzictwa dokumentacyjnego zapadła w południowokoreańskim Gwangju, gdzie obradowali eksperci programu „Pamięć Świata”.

W ramach istniejącego od 1992 roku programu UNESCO „Pamięć Świata” zachowane mają być w globalnej sieci cyfrowej i tym samym uchronione przed zapomnieniem znaczące historycznie i cywilizacyjnie obiekty dziedzictwa dokumentacyjnego. Obecnie na liście figuruje 299 dokumentów z wszystkich zakątków świata.

Wśród obiektów dziedzictwa dokumentacyjnego z Polski znajdują się autograf Mikołaja Kopernika „De revolutionibus”, rękopisy Fryderyka Chopina oraz tablice 21 postulatów Solidarności z sierpnia 1980 roku.

Piotr Szumlewicz

Na zdjęciu: pomnik Marksa i Engelsa w Londynie.

Fot. Wikimedia Commons

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.