Rosja: Snowden w drodze do Ekwadoru?

[2013-06-23 19:34:32]

Edward Snowden, były pracownik CIA i NSA, który ujawnił mediom program masowej inwigilacji Internetu i połączeń telefonicznych przez amerykańską Agencję Bezpieczeństwa Narodowego, prawdopodobnie otrzyma azyl w Ekwadorze. Minister spraw zagranicznych tego południowoamerykańskiego kraju poinformował, że demaskator oskarżony przez władze USA m.in. o szpiegostwo i kradzież własności państwowej, złożył odpowiedni wniosek.

23 czerwca, krótko po wylądowaniu samolotu Snowdena w Moskwie, pod terminal lotniska podjechała limuzyna ambasady ekwadorskiej. Ambasador Patricio Alberto Chávez Závala nie poinformował, o czym będzie rozmawiał z ubiegającym się o azyl Amerykaninem i Sarą Harrison, przedstawicielką portalu WikiLeaks.

W 2012 roku Ekwador przyznał azyl polityczny Julianowi Assange'owi, założycielowi WikiLeaks. Australijski aktywista nie może jednak dotrzeć do kraju, który chce udzielić mu schronienia, gdyż brytyjska policja zatrzymałaby go przed dotarciem do lotniska. W związku z tym od ponad roku przebywa w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie.

Jarosław Klebaniuk

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.