Rosja: Snowden w drodze do Ekwadoru?

[2013-06-23 19:34:32]

Edward Snowden, były pracownik CIA i NSA, który ujawnił mediom program masowej inwigilacji Internetu i połączeń telefonicznych przez amerykańską Agencję Bezpieczeństwa Narodowego, prawdopodobnie otrzyma azyl w Ekwadorze. Minister spraw zagranicznych tego południowoamerykańskiego kraju poinformował, że demaskator oskarżony przez władze USA m.in. o szpiegostwo i kradzież własności państwowej, złożył odpowiedni wniosek.

23 czerwca, krótko po wylądowaniu samolotu Snowdena w Moskwie, pod terminal lotniska podjechała limuzyna ambasady ekwadorskiej. Ambasador Patricio Alberto Chávez Závala nie poinformował, o czym będzie rozmawiał z ubiegającym się o azyl Amerykaninem i Sarą Harrison, przedstawicielką portalu WikiLeaks.

W 2012 roku Ekwador przyznał azyl polityczny Julianowi Assange'owi, założycielowi WikiLeaks. Australijski aktywista nie może jednak dotrzeć do kraju, który chce udzielić mu schronienia, gdyż brytyjska policja zatrzymałaby go przed dotarciem do lotniska. W związku z tym od ponad roku przebywa w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie.

Jarosław Klebaniuk

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.