Rosja: Snowden w drodze do Ekwadoru?

[2013-06-23 19:34:32]

Edward Snowden, były pracownik CIA i NSA, który ujawnił mediom program masowej inwigilacji Internetu i połączeń telefonicznych przez amerykańską Agencję Bezpieczeństwa Narodowego, prawdopodobnie otrzyma azyl w Ekwadorze. Minister spraw zagranicznych tego południowoamerykańskiego kraju poinformował, że demaskator oskarżony przez władze USA m.in. o szpiegostwo i kradzież własności państwowej, złożył odpowiedni wniosek.

23 czerwca, krótko po wylądowaniu samolotu Snowdena w Moskwie, pod terminal lotniska podjechała limuzyna ambasady ekwadorskiej. Ambasador Patricio Alberto Chávez Závala nie poinformował, o czym będzie rozmawiał z ubiegającym się o azyl Amerykaninem i Sarą Harrison, przedstawicielką portalu WikiLeaks.

W 2012 roku Ekwador przyznał azyl polityczny Julianowi Assange'owi, założycielowi WikiLeaks. Australijski aktywista nie może jednak dotrzeć do kraju, który chce udzielić mu schronienia, gdyż brytyjska policja zatrzymałaby go przed dotarciem do lotniska. W związku z tym od ponad roku przebywa w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie.

Jarosław Klebaniuk

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,