Niemcy: Film dokumentalny o okupowanej Polsce

[2013-06-24 08:52:44]

23 czerwca wieczorem w reakcji na kontrowersje wokół serialu „Nasze matki, nasi ojcowie” niemiecka telewizja publiczna ZDF pokazała trwający niespełna 40 minut film dokumentalny o Polsce pod niemiecką okupacją.

Przypomniano w nim o niemieckiej agresji z września 1939 roku i ogromnych stratach poniesionych przez Polskę w czasie wojny. Przedstawiono też okoliczności powstania Armii Krajowej i jej działalność. Posiłkowano się relacjami historyków i żyjących żołnierzy AK. Na pytanie o rzekomy antysemityzm AK-owców jeden z nich odpowiedział, że w szeregach armii rzeczywiście dochodziło do antysemickich incydentów, ale był to margines.

Twórcy filmu przypomnieli o istnieniu Żegoty (Rady Pomocy Żydom przy Delegacie Rządu RP na Kraj) i podjętej przez AK próbie pomocy Żydom walczącym podczas powstania w getcie, a także o wielu przypadkach ratowania i ukrywania Żydów, lecz również o zbrodniach, m.in. w Jedwabnem.

Jak komentuje korespondent IAR w Berlinie, film stanowi reakcję na ostrą krytykę wywołaną przez serial „Nasze matki, nasi ojcowie”, w którym żołnierzy Armii Krajowej przedstawiono jako zagorzałych antysemitów. Niemiecka telewizja ZDF wyemitowała serial w marcu, zaś TVP w dniach 17–19 czerwca.

Jarosław Klebaniuk

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.