Portugalia: Strajk generalny

[2013-06-27 08:43:43]

26 czerwca wieczorem rozpoczął się w Portugalii strajk generalny przeciwko „polityce oszczędnościowej” rządu Pedra Passosa Coelho. Zorganizowany z inicjatywy dwóch największych central związkowych CGTP i UGT protest zakończy się w piątek 28 czerwca nad ranem.

Jako pierwsi zastrajkowali pracownicy transportu miejskiego 26 czerwca wieczorem, na dwie godziny przed planowym zamknięciem metra, zastrajkowali jego pracownicy w stolicy kraju. Na czterech liniach lizbońskiego metra wszystkie stacje będą zamknięte. Nie przewidziano tam żadnego transportu zastępczego. W Lizbonie i Porto znacząco ograniczono liczbę autobusów, tramwajów i pociągów podmiejskich. Według związkowców przywrócenia pełnego ruchu należy się spodziewać dopiero w piątek w godzinach popołudniowych.

Do strajku generalnego przystąpili też pracownicy kolei państwowej, lotnisk oraz portów morskich i barek kursujących na rzece Tag w aglomeracji lizbońskiej, a także poczty, sądów i urzędów szczebla centralnego i samorządowego. 27 czerwca w ograniczonym zakresie funkcjonują szpitale i ośrodki zdrowia.

Po raz pierwszy za centroprawicowych rządów Coelho do strajku generalnego przyłączyła się część pracowników służb bezpieczeństwa. Miguel Macedo, minister spraw wewnętrznych Portugalii, zapewnił, że ich udział w proteście nie stanowi zagrożenia dla kraju.

Na oficjalnym rozpoczęciu strajku w lizbońskim centrum utylizacji śmieci przywódcy największych syndykatów Carlos Silva z UGT i Armenio Carlos z CGTP zaapelowali do rządu o zaprzestanie polityki prowadzącej do ubożenia społeczeństwa oraz o większy szacunek dla ludzi pracy.

Protest jest czwartym strajkiem generalnym podczas rządów Coelho, którego gabinet sprawuje władzę od czerwca 2011 r. Programu redukcji zatrudnienia i zarobków sektora publicznego wynika z zawartego w maju 2011 r. przez Portugalię porozumienia z Unią Europejską i Międzynarodowym Funduszem Walutowym, na podstawie którego kraj ten otrzymał 78 mld euro pożyczki. W kwietniu portugalski Trybunał Konstytucyjny odrzucił część zaplanowanych oszczędności, po czym rząd przyjął kolejny plan, który przewiduje między innymi zmniejszenie budżetu wszystkich ministerstw i wzrost składek na ubezpieczenie społeczne.

Jarosław Klebaniuk

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.