USA: Władze Teksasu uśmierciły 500. osobę

[2013-06-27 08:58:35]

26 czerwca wieczorem w amerykańskim stanie Teksas przeprowadzono 500. egzekucję od przywrócenia w tym stanie najwyższego wymiaru kary w 1982 roku. 52-letnia czarnoskóra Kimberly McCarthy, która została uznana za winną morderstwa swej 71-letniej sąsiadki, była pierwszą kobietą straconą w USA od prawie trzech lat. W ciągu ostatnich trzydziestu lat stracono ich w sumie trzynaście.

Przed więzieniem w Hunstville zebrało się ok. 40 przeciwników kary śmierci z transparentami mówiącymi m.in., że jest ona "rasistowska i wymierzona w biednych". Gdy zbliżała się godzina egzekucji, zebrani zaintonowali pieśń religijną "Wade in the Water".

Zwolennicy zniesienia kary śmierci argumentują między innymi, że jej wymierzanie wynika z uprzedzeń rasowych, bowiem większość skazanych to czarnoskórzy. Według danych Centrum Informacji o Karze Śmierci egzekucje wykonuje się częściej, gdy ofiarami morderstw były osoby białe.

Od przywrócenia przez Sąd Najwyższy USA w 1976 roku kary śmierci na Teksas przypadło prawie 40 proc. z ponad 1,3 tys. egzekucji. Drugim najczęściej uśmiercającym w majestacie prawa stanem była Wirginia. Kara śmierci jest nadal stosowana w 32 stanach USA.

Jarosław Klebaniuk

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.