Ekwador zrezygnował z preferencji celnych USA

[2013-06-27 18:55:07]

27 czerwca władze Ekwadoru ogłosiły, że kraj ten "nieodwracalnie" rezygnuje z preferencji celnych w handlu z USA. Była to reakcja na groźbę ze strony Senatu USA, że preferencje zostaną cofnięte, jeśli rząd ekwadorski przyzna azyl polityczny Edwardowi Snowdenowi.

Fernando Alvarado, sekretarz ds. komunikacji publicznej oświadczył: Ekwador rezygnuje w sposób jednostronny i nieodwracalny z tych preferencji celnych przyznawanych przez USA w uznaniu za walkę z handlem narkotykami i nie zaakceptuje niczyich nacisków ani pogróżek. Nie handlujemy naszymi zasadami, ani nie uzależniamy ich od naszych interesów handlowych, choćby były nie wiadomo jak ważne.

Na konferencji prasowej Alvaro powiedział również, że rząd Ekwadoru rozumie, iż powinny istnieć mechanizmy zwalczania terroryzmu, ale nie może zaakceptować łamania z tego powodu praw człowieka i suwerenności narodowej.

Betty Tola, szefowa ekwadorskiego Krajowego Sekretariatu Zarządzania Sprawami Publicznymi zaprzeczyła, jakoby Quito miało wystawić jakiś dokument na nazwisko Snowdena. Zdementowała tym samym informację podaną 26 czerwca przez amerykański kanał TV Univision.

Snowden, którego wydania pod zarzutem szpiegostwa domagają się władze USA, w chwili wydawania oświadczenia najprawdopodobniej znajdował się w strefie międzynarodowej moskiewskiego lotniska. Demaskator programów powszechnej inwigilacji komunikacji internetowej i telefonicznej oczekuje na odpowiedź na swą prośbę o azyl skierowaną do władz ekwadorskich.

Jarosław Klebaniuk

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,