Ekwador zrezygnował z preferencji celnych USA

[2013-06-27 18:55:07]

27 czerwca władze Ekwadoru ogłosiły, że kraj ten "nieodwracalnie" rezygnuje z preferencji celnych w handlu z USA. Była to reakcja na groźbę ze strony Senatu USA, że preferencje zostaną cofnięte, jeśli rząd ekwadorski przyzna azyl polityczny Edwardowi Snowdenowi.

Fernando Alvarado, sekretarz ds. komunikacji publicznej oświadczył: Ekwador rezygnuje w sposób jednostronny i nieodwracalny z tych preferencji celnych przyznawanych przez USA w uznaniu za walkę z handlem narkotykami i nie zaakceptuje niczyich nacisków ani pogróżek. Nie handlujemy naszymi zasadami, ani nie uzależniamy ich od naszych interesów handlowych, choćby były nie wiadomo jak ważne.

Na konferencji prasowej Alvaro powiedział również, że rząd Ekwadoru rozumie, iż powinny istnieć mechanizmy zwalczania terroryzmu, ale nie może zaakceptować łamania z tego powodu praw człowieka i suwerenności narodowej.

Betty Tola, szefowa ekwadorskiego Krajowego Sekretariatu Zarządzania Sprawami Publicznymi zaprzeczyła, jakoby Quito miało wystawić jakiś dokument na nazwisko Snowdena. Zdementowała tym samym informację podaną 26 czerwca przez amerykański kanał TV Univision.

Snowden, którego wydania pod zarzutem szpiegostwa domagają się władze USA, w chwili wydawania oświadczenia najprawdopodobniej znajdował się w strefie międzynarodowej moskiewskiego lotniska. Demaskator programów powszechnej inwigilacji komunikacji internetowej i telefonicznej oczekuje na odpowiedź na swą prośbę o azyl skierowaną do władz ekwadorskich.

Jarosław Klebaniuk

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.