Wenezuela: Maduro zaoferował schronienie Snowdenowi

[2013-06-28 08:10:47]

Prezydent Wenezueli, Nicolás Maduro, zadeklarował, że jego kraj jest gotowy przyjąć Edwarda Snowdena, byłego współpracownika CIA i okazać mu "ochronę humanitarną". O tym, że jeśli oskarżany przez USA o szpiegostwo demaskator zwróci się z prośbą o azyl polityczny w Wenezueli, otrzyma ją, informował już wcześniej.

Nikt nas nie prosił o status uchodźcy dla Snowdena. Ale mówię to całemu światu: jeśli ten młody człowiek chce ochrony humanitarnej i uzna, że może przyjechać do Wenezueli, to jesteśmy gotowi chronić tego bohaterskiego człowieka - powiedział Maduro podczas ceremonii wręczenia państwowych nagród dziennikarskich.

Od 23 czerwca Amerykanin najprawdopodobniej przebywa w strefie tranzytowej moskiewskiego lotniska Szeremietiewo, gdzie przyleciał z Hongkongu. Złożył wniosek o azyl polityczny w Ekwadorze i ma szanse na jego pozytywne rozpatrzenie. Jako były informatyk Narodowej Agencji Bezpieczeństwa USA, jest ścigany przez amerykańskie służby po tym jak ujawnił mediom informacje o masowej inwigilacji obywateli przez administrację Baracka Obamy.

Jarosław Klebaniuk

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"