Wenezuela: Maduro zaoferował schronienie Snowdenowi

[2013-06-28 08:10:47]

Prezydent Wenezueli, Nicolás Maduro, zadeklarował, że jego kraj jest gotowy przyjąć Edwarda Snowdena, byłego współpracownika CIA i okazać mu "ochronę humanitarną". O tym, że jeśli oskarżany przez USA o szpiegostwo demaskator zwróci się z prośbą o azyl polityczny w Wenezueli, otrzyma ją, informował już wcześniej.

Nikt nas nie prosił o status uchodźcy dla Snowdena. Ale mówię to całemu światu: jeśli ten młody człowiek chce ochrony humanitarnej i uzna, że może przyjechać do Wenezueli, to jesteśmy gotowi chronić tego bohaterskiego człowieka - powiedział Maduro podczas ceremonii wręczenia państwowych nagród dziennikarskich.

Od 23 czerwca Amerykanin najprawdopodobniej przebywa w strefie tranzytowej moskiewskiego lotniska Szeremietiewo, gdzie przyleciał z Hongkongu. Złożył wniosek o azyl polityczny w Ekwadorze i ma szanse na jego pozytywne rozpatrzenie. Jako były informatyk Narodowej Agencji Bezpieczeństwa USA, jest ścigany przez amerykańskie służby po tym jak ujawnił mediom informacje o masowej inwigilacji obywateli przez administrację Baracka Obamy.

Jarosław Klebaniuk

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.