Niemcy: Der Spiegel o masowej inwigilacji obywateli przez USA

[2013-06-30 13:48:30]

Jak informuje niemiecki tygodnik „Der Spiegel”, Amerykanie inwigilują obywateli państwa naszych zachodnich sąsiadów na zacznie większą skalę niż do tej pory sądzono. Miesięcznie łączna liczba kontrolowanych przez nich połączeń telefonicznych, maili i SMS-ów przekracza pół miliarda.

Zdaniem tygodnika niemieccy obywatele są w największym stopniu poddawani kontroli amerykańskich służb spośród wszystkich w całej UE. Źródłem informacji są dokumenty ujawnione przez Edwarda Snowdena. To samo źródło donosi, że wywiad USA podsłuchiwał także przedstawicielstwa UE w Waszyngtonie i Nowym Jorku, a także nawet brukselską siedzibę Rady UE.

Sprawa wzbudziła wściekłość urzędników niemieckiego, federalnego resortu sprawiedliwości, zarzucających Amerykanom powrót do zimnowojennych praktyk.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.