Niemcy: Der Spiegel o masowej inwigilacji obywateli przez USA

[2013-06-30 13:48:30]

Jak informuje niemiecki tygodnik „Der Spiegel”, Amerykanie inwigilują obywateli państwa naszych zachodnich sąsiadów na zacznie większą skalę niż do tej pory sądzono. Miesięcznie łączna liczba kontrolowanych przez nich połączeń telefonicznych, maili i SMS-ów przekracza pół miliarda.

Zdaniem tygodnika niemieccy obywatele są w największym stopniu poddawani kontroli amerykańskich służb spośród wszystkich w całej UE. Źródłem informacji są dokumenty ujawnione przez Edwarda Snowdena. To samo źródło donosi, że wywiad USA podsłuchiwał także przedstawicielstwa UE w Waszyngtonie i Nowym Jorku, a także nawet brukselską siedzibę Rady UE.

Sprawa wzbudziła wściekłość urzędników niemieckiego, federalnego resortu sprawiedliwości, zarzucających Amerykanom powrót do zimnowojennych praktyk.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,