Włochy: Margherita Hack nie żyje

[2013-06-30 15:51:32]

W wieku 91 lat zmarła w nocy z piątku na sobotę w Trieście Margherita Hack (na zdjęciu), włoska astrofizyczka, popularyzatorka nauki i działaczka społeczna i na rzecz praw człowieka. Zmarła przebywała w szpitalu, gdzie od pewnego czasu odbywała leczenie z powodu niewydolności serca, odmawiając leczenia chirurgicznego.

W latach 1964-87 kierowała obserwatorium astronomicznym w Trieście, będąc jedną z najbardziej znanych publicznie postaci włoskich nauk ścisłych. Do 1998 r. pracowała też na tutejszym uniwersytecie jako profesorka astronomii. Z uwagi na jej zasługi dla tej nauki jej imię nosi asteroida 8558 Hack, odkryta w 1995 r.

Oprócz tego Hack pełniła jednak przede wszystkim kluczową rolę we włoskich lewicowych ruchach społecznych, będąc ważną figurą w organizacjach walczących skutecznie o legalizację aborcji we Włoszech. Oprócz tego znana była także z zaangażowania na rzecz praw mniejszości seksualnych, starała się również o legalizację prawa do eutanazji. Do jej największych sukcesów należała skuteczna kampania przeciw budowie elektrowni atomowych na terenie Włoch. Była również ateistką, zaangażowaną w krytykę wpływu Watykanu na włoskie życie publiczne, a także od dzieciństwa zaangażowaną wegetarianką i obrończynią praw zwierząt.

W jednym z ostatnich wywiadów telewizyjnych podkreślała, że nie boi się śmierci, chociaż nie wierzy w życie pozagrobowe. Hołd zmarłej złożył już szereg włoskich polityków lewicowych, w tym prezydent Giorgio Napolitano.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.